Alla inlägg den 15 maj 2013

Av Elina - 15 maj 2013 23:26

Hej!
Vill först bara ge ett STORT    till Sara och Sandra som förgyllde min kväll på Yogan! Ni äro gulld värda!  
 
 
Så till nu - Kvällens topic - Vill ni toppa formen snabbt & effektivt?
 
Tips? - Naturen och människans bebyggelse.
 
Hitta en backe. En JOBBIG backe. Typ Hammarbybacken.
Backen bör i alla fall vara längre än 50 meter. Gärna lite naturligt varierande underlag.
Om ingen backe finns så långt ögat når… Hitta en satans lång trappa.
Ta bort alla inomhusalternativ !
 
Varför då??
Jo, för att med en naturlig backe och de små extra nivåskillnaderna som finns, samt att du måste tänka till lite och parera fötterna då underlaget varierar lite hit och dit, gör att du tränar fler muskler än om du skulle springa på ett stumt löpband i 12 gradig lutning. Det är också bra, javisst. Men det här är min blogg, mitt tips - Jag säger - Slopa inomhuset.
 
Sprang ju backintervaller i måndags i Hammarbybacken… *HOSTHOST* vad jobbigt det är! ***Uppenbarligen med de följande dagarnas hälsostadie så hade jag ju en infektion i kroppen samtidigt vilket är mindre bra då man kör en så pass högintensiv träning som backträning är...*** Så var frisk som tusan om du ska springa!
Peeeeerfekt backe den där Hammarbybacken, för övrigt!  
När man springer upp för en sådan brant backe och tar slut så är det som att försöka springa genom en vägg!
 
Mitt mission - Inte stanna. Fortsätt. Låt fötterna gå. trampa, trampa..
Don't stop. Trampa, trampa. Se fram emot maxpulsen. Se fram emot mjölksyran. Kämpa, och fortsätt trampa.
Upp, upp, se målet. nå målet.
Sen jogg ner längs baksidan och samma sak all over again. and again.
 
 
...Nu börjar benen stumna - kikar ner och det här är vad jag ser ... 
   
 
 
... Kikar upp och möts av det här... Trampa trampa.. Se målet. Trampa
 
 
 
Jag varnar... #nofilter på svettig brud!
 
 
 
 
GLOOOOBEEEEEN!
 
 
 
hööööögt uuuuupp   
 
 
Att tänka på:
 
  • Ha bra skor!
  • Var frisk!
  • Värm upp innan du börjar!
  • Never stop! Keep on going!
  • Spelar ingen roll om fötterna knappt tar dig framåt - Ditt mål - Trampa hela vägen upp.
  • Vila inte för länge mellan intervallerna. Spring upp - andas - lufsa ner - andas - and repeat.
 
Muskler som tränas:
  • Vader
  • Fötter
  • Framsida lår
  • Baksida lår
  • Säte
  • Mage
  • Ländrygg
  • ... Även lite överkropp ...

Hittade en bra sammanfattning om varför en backe är såpass mycket bättre än ett "vanligt" löp-pass...
Here you go! :
 

Backträning är en extremt effektiv träningsform som snabbt kan göra dig till en bättre löpare. När du kämpar dig uppför mot tyngdkraften tvingas du att utveckla en hel del kraft för att komma framåt. Det innebär att du bl.a aktiverar sätet, vaderna och baklåren mer när du skjuter ifrån löpsteget, och du tvingas samtidigt spänna musklerna i ryggen och magen för att hålla en bra teknik och för att kraften från avstampet ska ge kroppen en skjuts framåt.

Dessutom tränas koordinationen i samband med avstampet, vilket gör att du blir spänstigare – dvs. senorna blir mer elastiska och kan utveckla mer rörelseenergi.

Starkare ben-, mag- och ryggmuskler, samt bättre spänst, leder i sin tur till bättre löpekonomi. Det innebär att steglängden, stegfrekvensen, och därmed hastigheten, ökar med en given puls.

...

Backträning förbättrar dock inte bara löpekonomin. Den gör också att risken för skador minskar och att både uthålligheten och konditionen utvecklas. Det är svårt att inte få upp pulsen när man springer i uppförsbackar. Du får därför samma effekt på cirkulationssystemet och konditionsvärdet som alla andra former av intervallträning.

Dessutom utvecklar löpare som ofta springer i kuperad terräng fler förbränningsenzymer i musklerna. Det ökar uthålligheten i musklerna så att de orkar jobba längre innan de blir trötta. Ytterligare en fördel med backträning är att skaderisken minskar tack vare att musklerna som stabiliserar lederna blir starkare. Det är därför ingen tillfällighet att världens bästa löpare från Kenya och Etiopien är så bra eftersom de tränar i kuperad terräng...


Vill du läsa mer?.. Här är länken http://aktivtraning.se/lopning/loptraning/backlop


Slutord:

Det här är alltså enligt mig en av det snabbare och bättre träningsformerna om du vill komma i form snabbt. Självfallet beror det ju på vilken slags form du vill nå, och vilket mål du har med din träning, men om du kör ett pass i backe tre gånger i veckan så känner du snabbt resultat i styrka, kondition och mjölksyretålighet. Även koordinationen förbättras!

Så lycka till! Vi kanske ses i Hammarbybacken ?! From när jag kommer hem nästa vecka tänker jag hinna att vara där iaf två ggr i veckan! 


Puss Hej!   


Av Elina - 15 maj 2013 08:54

Hej!

 

Hade 3 back2back klasser igår kväll. Det gick bra. Halsen höll och orken fanns. Dock inatt... det var typ omöjligt att sova... Tröttheten strikeade när jag kom hem men fann mig i ett transliknande tillstånd hela natten... vaken? knappt. Men inte sovande.. Blää.
 
Idag - Mer ont i halsen... blää igen.... dricker the och äter rå ingefära, dricker Echinagard & Kan Jang. Hoppas på en mirakulös tillfriskning över dagen.. I need it!
 
Har ni något tips??
 
Jag har bara ett pass idag och det är Yoga på kvällen.
Jobbar inte natt, utan ska hem och kurera min hals och bli frisk under natten! Flygbussen går 06.00 på torsdag morgon! *längtar!*
 
 
***Snabb, effektiv toppning av sommarformen?***
Stay tuned:)
 

Puss Hej!
Ovido - Quiz & Flashcards